Grønne tanker

Bagheera i påskeliljene Jeg er i det litt TANKEFULLE hjørnet i dag.  

Forrige uke leste jeg Toby Bucklands artikkel om TORVBASERT plantejord (i Gardeners’ World March issue) og det har gitt meg en ubehagelig, gnagende følelse i magen.  Skyldfølelse og dårlig samvittighet. 

Ei torvmyr inneholder store MENGDER carbon og den vil ta til seg mer etterhvert som den VOKSER men hver gang ei myr HØSTES fører dette til utslipp av carbon dioksyd – drivhusgassen som er ANSVARLIG for den globale oppvarmingen.  Forskere har funnet at 1350 hektar ødelagt myr slipper ut 37000 tonn c02 i året – omtrent det samme som 18000 biler.  Det er jo helt ENORMT!  Nå er det selvfølgelig ikke bare vi hagebrukere som benytter oss av torv men vi må vel alle feie for EGEN dør.

Britiske myndigheter har som mål at nasjonens hagebruksjord skal være  90% torv FRI innen 2010.  Det er her den vonde følelsen min slår inn.  Dette har tydeligvis vært en debatt som har gått over flere år og jeg har ALDRI hørt om det før.  UMIDDELBART blir jeg ganske flau over at jeg er så UVITENDE.  Så får jeg SKYLDFØLELSE over at jeg helt sikkert har brukt opp FLERE myrer i min plantetid.  ALDRI, aldri har jeg sett en sekk med plantejord eller såjord som ikke er basert på torv.  Aldri.

GRØNNE idéer har en sterk dragning på meg, og dessverre FORBLIR veldig mange kun idéer. Innen PERMACULTURE gjelder prinsippet om at man ikke får ta mer  fra naturen enn man gir tilbake.  Det er en utrolig VAKKER idé som jeg er lysår i fra å leve etter.  Dessverre.

I endel år har jeg lekt med TANKEN på å lage min egen, ALVEHAGENs vekstmedium. En for frø og en for prikling.  Dette er utifra et ønske om » sustainable living» eller et BÆREKRAFTIG liv om du vil.  KANSKJE blir det noe mer med denne vonde følelsen.  Kanskje greier jeg å ta meg litt ekstra sammen for å redusere carbon fotsporet mitt.

 Line

En kommentar om “Grønne tanker

  1. Ja vi trenger litt alternativer innen vår dyrking av vekster.
    Jeg synes tankene dine er bra og riktige . Stå på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s