Primula vulgaris

Primula vulgaris Ingebjørg spadde opp en klump med Primula vulgaris til meg.  Jeg syns de er så skjønne med sine kremhvite og gule blomster.  Her i Alvehagen har vi ikke én eneste én av denne sorten.  Delte klumpen og fikk 6 små planter.  Har sådd frø (kjøpte) av denne stauden så jeg skal nok få fler!  Det er likevel litt ekstra stas å få planter fra andres hage – da har de med seg sin egen lille historie å fortelle.

 

Her har det plutselig gått litt fort i det siste.  Jeg sådde lavendel for en uke siden,men glemte å nevne det.  Lavendel augustifolia ‘hidcote’  Har noen av den og tok endel stiklinger i fjor.  Det er akkurat denne som jeg liker best av lavendelene.  Den har ganske mørke blomster og blomstene er veldig kompakte.  Vurderte å bare ta stiklinger i år også – det går litt fortere å få en plante med en viss størrelse da.  Besluttet å gjøre begge deler.  I fjor plantet jeg ut 28 planter og trengte mer enn det dobbelte!  Men så til det som har gått litt fort;  Lavendelfrø skal stå varmt i 14 dager og så inn i kjøleskapet for noen uker (husker ikke i farten).  Jeg tok en liten titt under plasten i dag og der hadde 6 frø allerede spiret. Kun en uke i vinduskarmen.  Sånt liker jeg.  Den andre overraskelsen var Armeria’n jeg sådde i drivhuset 17. mars – har aldri sådd den før og på frøpakken står det at spiring kan ta 1-3 måneder.  Puhh, så lenge å vente!  Men neida, der titter små grønne blader opp av jorda.  Åå så glad jeg blir av det!

lavendelVi har prøvd å ha lavendel mange ulike steder i hagen uten særlig hell.  Jæren, med sine våte vintre er ikke det det beste stedet for planter som liker det varmt og tørt!  Løsningen for oss var ikke å gi opp planten men å forbedre vilkårene.  Ned mot garasjen har vi lødd opp en gard av store steiner og fylt i med sand og jord. Bedet, hvis det kan kalles det er ca 8 meter langt og fylt med lavendel.  Plantene trives utrolig godt og har blitt  store og fine. I fjor startet vi på et bed til ved parkeringen til glassblåseriet, det er der 28 planter ikke helt strakk til.  

Jeg skriver ‘vi’ med største selvfølgelighet men sannheten er at jeg har ikke lødd en eneste stein.  Det er det jo Benjamin som gjør.  Han har det de kaller for ‘stein aue’ og nei, det er ikke fattigmann vaianten av glass øye, men et uttrykk for en som har øyne for gode steiner og lør fine garder.  Her vokser steinen ut av jorda og steingardene ligger som perlesmykker over hele Jæren.

Ha en herlig uke,

Line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s