Verbena bonariensis

Verbena bonariensis er sensommerens favoritt og slår tilogmed sommerfuglbusken i popularitet hos bier og sommerfugler.  I hagesentrene her på Jæren selges Kjempejernurten som en flerårig plante.  Det må i såfall være i en hage med ekstremt godt mikroklima; det er sjelden vi har så milde vintre at temperaturen ikke kryper under -5 grader.

Jeg støtte på denne flotte planten i en artikkel om Great Dixter i et engelsk hagemagasin for mange år siden.  Da ante jeg ikke hva det var, men falt pladask for de vakre lilla skyene som svevde høyt over blomsterbeddene.

En enkelt plante gjør ikke stort av seg, så den bør absolutt plantes sammen i store mengder.  Stengelen er lang og tynn men veldig sterk, slik at det ikke er nødvendig med støtte.  Jeg foretrekker å plante innimellom lavere planter slik at det kun er øvre delen av stengelen og blomstene som vises.

På årets frøpakke står det at den er litt kinkig og jeg ble lovet ujevn spiring.  Jeg har ingen tålmodighet med frø som skal «såes en fullmånenatt imens man går baklengs rundt huset og vifter med en revelort»  (ja, eller stå etpar uker i kjøleskapet som det står på frøpakken).  Drivhuset mitt er ikke oppvarmet så jeg begynner aldri å så før i slutten av mars og begynnelsen av april.

I år ble det april før disse frøene ble sådd. Jeg hadde besluttet å ikke så altfor mange da jeg i fjor gav opp  da jeg hadde priklet halvparten og fått nesten 90 planter.  Sådde i en bitteliten boks og etter noen få uker så det slik ut: Ooops.  Den ujevne spiringen jeg ble lovet uteble.  Sannsynligvis er det nettopp fordi det ikke er varme i drivhuset at dette lykkes så godt – den store variasjonen i dag og nattemperatur i april er tydeligvis det som skal til for at disse skal våkne.

Nå står det 87 tette og fine planter på vent.  Topper de slik at de busker seg mer og jeg får fler blomster 🙂

3 kommentarer om “Verbena bonariensis

  1. Enig i at dette er flotte planter. Jeg har ikke sådd i år, men tok stiklinger i høst og så finner jeg noen selvsådde her og det som jeg graver opp. Noen har allerede startet blomstringen i drivhuset.

  2. Wow! Det var tidlig! Så smart med stiklinger 🙂 Er ikke så heldig at mine har selvsådd seg, men det er håp i hengende snøre 😉

  3. Det så deilig ut,vafler smaker så MYE bedre i friluft.
    Håper streike snart blir avblåst,og partene mkommer til en enighet

    Ønsker deg en bra dag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s