Vanellus vanellus

Eller Vipa som jeg sier til vanlig.   «Vibå» er for mange selve symbolet på Jæren selvom det ikke kun er her den er et vanlig syn på åkermarkene.  Ja, den er nå fortsatt ganske vanlig å se selvom det stadig blir færre av de. 

Vipa legger eggene sine i en liten grop midt ute i det åpne landskapet.  Gropen lages ved at fuglene dreier kroppen sin mot underlaget og den fores med tørt gress.  Rugetiden er ca 27 dager og ungene forlater redet etter få timer.  3 dager gamle vipeunger finner selv mat.  Ganske utrolig? 

Kråka får mye av skylden for tilbakegangen i vipebestanden.  Ordføreren her i kommunen oppfordrer til jakt på kråka (! riktignok etter at hekketiden er over).  Det stemmer nok at kråka kan være en stygg eggtjuv, men ærlig talt.  Det er nok heller slik at landbruket er den skyldige her.  Tilogmed en kråkeflokk blir puslete sammenlignet med et traktordekk eller ei horv… .

Hagen vår grenser til utmark på den ene siden og etter at vi felte alle grantrærne er det mye lettere å se ut dit.  Vibå har reir og jammen tasset det ikke 3 små rundt der ute også.  Dunkledte og skjønne.  Bare to av de kom med på bildet.  Dette ble tatt for noen dager siden.  Dagen etter kom familien inn i hagen men da var det bare to små… . Og dagen etter der igjen var èn vipeunge påkjørt på veien og den andre ingensted å se…..  Vipemor flyr » Piii-witt pii-witt» og er ofte over ved reirplassen men det ser dessverre ut til at hun har mistet alle sine små i år… Ganske hjerteskjærende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s