Dette området av hagen skifter navn igjennon året.  I januar/februar heter det snøklokkestien.  Hele området er da fyllt med snøklokker og senere klosterklokker.  Resten av året kaller vi det for bjørkestien. Når man spaserer i denne delen av hagen tenker man kanskje at bregnestien hadde vært mer passende.  Eller sneglestien når det regner… .

Navnet kommer av de tre Himalayabjørkene (Betula utilis var. jacquemontii) vi har plantet slik at stien svinger seg i mellom de.  Disse trærne har helt hvite stammer som nærmest lyser i skumringen.  Denne delen av hagen lå lenge i dyp skygge.  Vi felte endel av grantrærne her for litt over fem år siden og plantet så disse bjørketrærne og anla stien.  Det var fortsatt mye skygge og plantevalget ble deretter; liljekonvall, storkonvall og endel ulike bregnesorter, da de siste får hvilket som helst stusselig sted til å se frodig ut.

I vinter skrev jeg om fellingen av resten av trærne langs denne siden av hagen.  Med de mørke grantrærne borte ble hagens fokuspunkt  flyttet. Den gamle steingarden til syne og ropte om å  få være med.  Det er snakk om et stykke som er noe sånt som 30-40 meter langt så et bed hele strekket nå i år kommer jo ikke på tale.  Vi anla fortsettelsen av bjørkestien og la planer for en fremtidig dam, et opphøyd parti og det ene med det andre.  Stien tok form og da tok et nytt bed form i samme momentet.

Der hvor stokken står midt i bildet vil vi plante en himalayabjørk til.  Ellers har vi variert plantevalget en god del mer her. I framkant har vi valgt to ulike hosta – en brokbladet og en grønn – begge flyttet fra andre steder i hagen og navnet er forlengst glemt.  Vi flyttet også noen av bregnene ( Dryopteris filix-mas og Matteuccia struthiopteris) fra lengre opp i stien.

I hovedsak ønsker vi å ha stauder i beddet.  Her har vi blå kuletistel (Echinops bannaticus), stjerneskjerm (Astrantia major), akeleiefrøstjerne (Thalictum aquilegifolium) og noe jeg tror er fagerfrøstjerne (T.rochebrunianum), akssøyleblomst (Liatris spicata) og mjødurt (Filipendula palmata ‘Nana’) I bakkant står blå storhjelm (Aconitum). Det er 3 eller fler av samtlige, så nær som mjødurten, så det vil bli frodig om et år eller to.  For å slippe å se bar jord i bedet har jeg sådd sommerriddersporer (Consolida ajacis) innimellom og plantet ettårig torskemunn (Linaria maroccana) og middagsblomst (Dorotheanthus bellidiformis) i framkant.

Stien skal fortsette over den lille haugen og hva som skjer på nedsiden forteller jeg om en annen gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s