Høster frø

Hvis du, som meg, liker å drive egne planter frem i fra frø da vet du at det går med en god del frøpakker på våren.  Har du en favorittsommerblomst eller eller en staude du gjerne ville hatt fler av?  Da kan det å høste frø i egen hage være noe for deg.

I går, da regnet ga seg lenge nok til at det fristet å gå ut, tok jeg med meg en kurv, saks, penn og en liten bunke kaffefilter ut i hagen. 

Frø bør høstes på en tørr dag, det lar seg sjelden gjøre her men det går greit likevel.  Mine frøhoder var litt fuktige så jeg passer på å ikke ha for mange i hvert kaffefilter.  Kaffefiltrene henger jeg til tørk i en uke eller deromkring før jeg tar ut frøene.  Valmuer og nigella som har frøkapsler er veldig lette å rense; kapslen settes på hodet og frøene renner ut.  Blomster med frøhoder (kornblomster, asters, cosmos) er litt mer pirkete.  Jeg tørker disse godt før jeg plukker hele hodet fra hverandre og sorterer ut frøene.  Det er kanskje ikke strengt nødvendig å sortere frøene fra resten av blomsten men jeg gjør det likevel da jeg vil være sikker på at ikke frøene er fuktige.   Dessuten vil jeg gjerne slippe sorteringsjobben når jeg skal starte å så på våren.

Jeg oppbevarer frøene mine i små papir- eller pergamyn poser, andre sverger til små zip-lock poser. Tørt og kjølig.  Noen har sine frø i kjøleskapet, noen har sine i fryseren og andre igjen har sine i en tett boks i romtemperatur.

Lar du deg rive med og høster mer frø enn du selv har bruk for setter ganske sikkert andre hagevenner pris på en koselig gave 🙂

Ha en fin dag!

/ Line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s